Leren duiken?

Duikclub Amphora leert het je!

Lid worden

Hét boek

Ter gelegenheid van 50 jaar Amphora hebben wij geprobeerd de geschiedenis... 

van onze duikclub te reconstrueren en er de nodige foto’s bij te verzamelen. Maar dat was niet eenvoudig. Veel getuigen, die het van in het begin hebben meegemaakt, zijn er niet meer. Vele documenten zijn verloren geraakt. Toen werd dat ook niet als belangrijk aangevoeld; er waren meer dringender zaken aan de orde dan het archiveren. 

We hebben ons dus moeten behelpen met teksten en gegevens uit ons clubblad de Sepia en de Hippocampe/ Hippocampus en herinneringen van hen die het meegemaakt hebben. Al deze gegevens zijn niet altijd volledig. Niet over elke activiteit of gebeurtenis is een verslag verschenen in de Sepia. Het is dus goed mogelijk – en zelfs meer dan waarschijnlijk – dat er lacunes zijn in bepaalde jaren van de clubgeschiedenis. Alleszins hebben we de grootst mogelijke objectiviteit betracht. 

Een ander probleem was het opsporen van foto’s uit de beginperiode. Voor de komst van het digitale tijdperk zijn er slechts sporadisch foto’s teruggevonden. We waren tenslotte een duikclub en geen fotoclub. Later was er een overvloed van digitale foto’s, maar dan was het weer niet gemakkelijk om er de juiste datum op te plakken. Gelukkig hebben Maurice Bourgeois, Reinhilde Weymans, Marijke Van Cauwenberghe, Jos Verbeeck en Godelieve Lagodzin hun logboekjes uitgeplozen en zo heel wat foto’s kunnen dateren. Toch kunnen er nog fouten ingeslopen zijn. Maurice Bourgeois betekende daarbij een stevige digitale en archivarische steun. Ivo Madder deed de digitale opmaak. 

We hebben ook een selectie moeten maken, hetgeen niet eenvoudig was met zulk een massa aan foto’s. Op die 50 jaar zijn er meer dan 3.000 duikers lid geweest van de club; jullie zullen begrijpen dat we niet iedereen hebben kunnen afbeelden. 

Toch is het boek een geslaagd document geworden met unieke foto's van de beginjaren tot en met vandaag. 

Wij bieden het boek te koop aan voor de prijs van € 10. Heb je interesse om dit boek aan te schaffen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Nieuws

Inloggen

Agenda